Het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts in Asten giet een nieuwe klok voor de Notre Dame in Parijs. De kathedraal krijgt een nieuw klokkenspel en het Nederlandse bedrijf heeft opdracht gekregen daarvan de grootste klok te maken.

De klok gaat tussen de 6 en 7 ton wegen en heeft een diameter van 1,60 meter. De klankkleur van de nieuwe klok moet qua klank en uiterlijk passen bij de bestaande 17de eeuwse klokken. Om dat voor elkaar te krijgen heeft het bedrijf samen met de TU Eindhoven een computerprogramma ontwikkeld.

De Notre Dame krijgt negen nieuwe klokken die er begin volgend jaar moeten hangen. Koninklijke Eijsbouts heeft in het verleden ook klokken ontworpen voor de kathedraal in Burgos en die in Santiago de Compostella. De klok in de Notre Dame krijgt een sobere, 17de-eeuwse vormgeving.

Eervol

Joep van Brussel van Royal Eijsbouts is zeer vereerd met de opdracht. "Het is een Fantastische klus. Ik ken geen kathedraal die bekender is dan de Notre Dame, en als wij daar dan een klok voor mogen gieten, dat vinden we zeer eervol."

Het bedrijf kreeg het afgelopen jaar het verzoek een voorstel in te dienen voor de nieuwe klok. "We zijn naar Parijs gegaan om het profiel van de klok uit te rekenen. Eerst hebben we met een 3D-scanner het profiel van de bestaande klok opgemeten en daarna hebben we met software het profiel van de nieuwe klok berekend."

Na het vervangen van de huidige 11 ton wegende klok door de nieuwe klok zal de Notre Dame anders klinken. "Ook over 300 jaar zullen mensen nog deze klok nog horen. Dat vinden wij heel bijzonder."

STER reclame