Door correspondent Robert Portier

Premier Gillard van Australië is met duidelijke meerderheid herkozen tot leider van haar partij en daarmee tot premier van het land. Bij een besloten stemming in Canberra kreeg ze 71 stemmen. Haar rivaal, oud-premier Rudd, kreeg er 31.

Julia Gillard had zelf opgeroepen tot een stemming nadat Kevin Rudd vorige week was afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken. Met de stemming hoopt ze een eind te maken aan de voortdurende speculaties over een terugkeer van Rudd als premier.

Die speculaties zijn er al vanaf de dag dat ze Rudd afzette als premier, bijna twee jaar geleden. Gillard nam zijn plaats in en en benoemde hem tot minister.

'Geen teamspeler'

De Labor-partij staat er slecht voor in de peilingen. De premier mist gezag. Bovendien heeft ze last van een onbetrouwbaar imago, omdat ze een aantal verkiezingsbeloften heeft gebroken.

Rudd is duidelijk populairder bij de Australische bevolking, maar zijn collega's vinden dat er slecht met hem te werken valt. Ze klagen dat hij zich niet opstelt als teamspeler, maar vooral steun verzamelt voor een aanval op de premier.

Rudd zal de regeringstermijn afmaken als backbencher. Hij heeft verklaard dat de premier zijn ondubbelzinnige steun heeft, maar analisten denken dat hij wacht op een fout van Gillard om opnieuw toe te slaan.

STER reclame