'VS moet Afghanistan niet verlaten'

Aangepast

De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan wil niet dat zijn land overhaast uit Afghanistan vertrekt. De spanningen lopen hoog op, maar we moeten wachten tot de rust terugkeert en dan verder gaan met ons werk, zei ambassadeur Ryan Crocker in Kabul.

Crocker zei dat de Bagram-luchtmachtbasis bij Kabul een uitgebreid onderzoek laat doen naar het incident op de basis waarbij korans waren verbrand.

"We moeten een situatie in Afghanistan creƫren waardoor al-Qaida hier niet terugkomt. Als wij besluiten dat we het niet meer aan kunnen, dan zullen al-Qaida en de Taliban daar zeker gebruik van maken", zei Crocker.

Wraakacties

Al zes dagen gaan woedende Afghanen de straat op om tegen Amerikanen en de NAVO te protesteren. Bij wraakacties zijn de afgelopen week vier Amerikanen omgekomen. Vanochtend vielen twee doden en raakten zeven Amerikaanse militairen gewond toen er een granaat naar hen werd gegooid.

President Karzai heeft zijn bevolking vanavond opnieuw opgeroepen tot kalmte. In een televisietoespraak zei hij dat het terugtrekken van internationale adviseurs een tijdelijke maatregel is.

De afgelopen dagen besloten diverse landen hun niet-militaire personeel naar veiliger oorden te brengen.