Bij zandwinning in het Brabantse dorp Langenboom is een kies gevonden die blijkt toe te behoren aan een zogenoemde Europese jaguar van drie tot vier miljoen jaar oud.

De vondst is al in 2002 gedaan, maar pas kort geleden heeft de Nederlandse paleontoloog Dick Mol na raadpleging van tal van Europese collega's de herkomst kunnen vaststellen. Hij publiceerde er met twee andere wetenschappers over in het tijdschrift Cainozoic Research.

Tentoongesteld

Vanaf dinsdag wordt het fossiel tentoongesteld in het Oertijdmuseum in Boxtel. Daar is ook een miljoenen jaren oude kies van een bever te zien, die evenens uit het zand bij Langenboom afkomstig is.

De Europese jaguar was een katachtige die veel groter werd dan de hedendaagse jaguar uit Zuid-Amerika. Hij kon wel 200 kilo zwaar worden. Hij leefde onder meer in Nederland in de tijd dat hier een subtropisch klimaat heerste.

Er zijn twee keer eerder resten van de Europese jaguar gevonden in Nederland, maar volgens Mol waren dat stukken kaak die voor leken nauwelijks als zodanig te herkennen waren. Daarom zijn die nooit tentoongesteld.

STER reclame