Door correspondent Kees Elenbaas in Bogota

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC gaat zijn laatste militaire gijzelaars vrijlaten en stopt met het kidnappen van mensen. Dat heeft de FARC op zijn website laten weten.

Eerder liet de FARC al een aantal 'krijgsgevangen' vrij, zoals de beweging ze noemt. De linkse guerrilla's zeggen nog tien militairen en politiemensen in gijzeling te hebben. Sommigen zitten al meer dan twaalf jaar vast. Het gijzelen van mensen was jarenlang een manier om de activiteiten van de FARC te financieren.

Onbekend is hoeveel burgers de FARC in gijzeling heeft en of ook zij vrijkomen.

Bemiddeling

De groep zegt bovendien buurland Brazilië te accepteren als bemiddelaar bij de vrijlating van de gijzelaars. De voorzitter van Asfamipaz, de beweging van familieleden van gijzelaars, mag de gijzelaars 'in ontvangst nemen', staat in de verklaring.

De vrijlating was een van de eisen van de Colombiaanse regering voor onderhandelingen over een einde van de strijd. De FARC zegt in de verklaring ook dat er nog veel obstakels zijn voor vrede; de regering van president Santos wordt een arrogante houding verweten, alleen gericht op een militaire oplossing.

Onvoldoende

President Santos van Colombia heeft via Twitter gereageerd. Hij noemt de stap bemoedigend, vooral voor de familieleden, maar nog lang niet voldoende.

Eind januari liepen onderhandelingen over de vrijlating van zes gijzelaars vast, omdat de regering niet bereid was bemiddeling van buitenaf te accepteren. Bovendien blies de FARC een eerdere vrijlating af omdat men vermoedde dat de regering extra troepen stationeerde in het gebied dat voor de vrijlating was aangewezen.

STER reclame