Mandela opgenomen in ziekenhuis

Aangepast op

Nelson Mandela is opgenomen in het ziekenhuis. De 93-jarige oud-president van Zuid-Afrika heeft langdurige buikklachten en wordt daarvoor behandeld.

De ziekenhuisopname was van tevoren gepland, benadrukt een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering. De artsen houden in hun behandeling rekening met de hoge leeftijd van Mandela.

De woordvoerder spreekt tegen dat Mandela een operatie heeft ondergaan. De BBC en andere media melden dat Mandela is geopereerd, en dat zijn toestand stabiel is.

In een verklaring wenst president Jacob Zuma Mandela veel beterschap toe. Ook vraagt hij de privacy van Mandela en zijn familie te respecteren.

Gezondheidsproblemen

Mandela heeft al langer problemen met zijn gezondheid. Vorig jaar januari werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een klaplong. Daarvan herstelde hij goed.

De oud-president trok zich in 2004 uit het openbare leven terug, vlak voor zijn 86ste verjaardag. Eén van de laatste keren dat hij in het openbaar verscheen, was op het WK voetbal in 2010, dat in Zuid-Afrika werd gehouden.

Apartheid

Nelson Mandela zat tijdens de apartheid 27 jaar gevangen op Robbeneiland, een gevangeniseiland voor de kust van Kaapstad. Hij kwam vrij in 1990 en werd vier jaar later president van Zuid-Afrika.

In 1993 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen voor een vreedzaam einde van het apartheidsregime.