Door Ingrid Hofstra, Bureau Washington

"Ik ben heel erg bezorgd. Waarom zijn de prijzen hier zo hoog? De politiek speelt gewoon een spelletje met ons." Harriet Langley staat voor een benzinepomp in Washington DC te wachten op Rocky Tywman, de organisator van het gebed.

In haar handen heeft ze een bord vast, met daarop geschreven, Pray for lower gas prices - call the gas prayerline. Bel met de benzine-gebedslijn. Na een telefoontje kwam ze hier dus terecht, om te bidden voor een lagere benzineprijs.

Stijgende prijzen

De olieprijs is de laatste week flink gestegen in de VS, als gevolg van de instabiliteit in het Midden-Oosten. Dat merken consumenten hier ook in hun portemonnee. Een maand geleden kostte een gallon benzine gemiddeld 3,38 dollar, maar inmiddels betalen Amerikanen al 3,61 dollar per gallon.

Omgerekend kost een liter benzine hier maar 72 eurocent, wat nog lang niet zo hoog is als de 1,80 euro die Nederlanders aan de pomp betalen.

Hulp van God

De gebedsleider komt glimlachend aangelopen. Hij is blij te zien dat er mensen zijn komen opdagen bij deze 'bid bij de pomp'-bijeenkomst.

"Dit tankstation heeft de hoogste benzineprijs van heel DC", zegt Rocky. "Het ingrijpen van God is de enige oplossing want in het Congres komen ze er niet uit."

Obama

De regering hier maakt zich ook zorgen. De hogere brandstofprijzen zorgen ervoor dat Amerikanen minder geld te besteden hebben, wat een herstellende economie niet zal helpen.

Ook de Amerikaanse president Obama ziet de benzineprijs liever niet omhoog schieten in een verkiezingsjaar waar Republikeinen hem verantwoordelijk houden voor deze kostenstijging.

Om de olieprijs te drukken, wil Obama niet alleen de Amerikaanse olieproductie verhogen. De zittende president richt zich ook op het gebruik van alternatieve brandstoffen.

In een toespraak gaf gisteren hij dan ook forse kritiek op de Republikeinse presidentskandidaten, die volgens Obama maar drie oplossingen zien voor de hoge brandstofprijs: boren, boren en boren.

Gebed

Rocky roept zijn aanhangers bijeen voor het bord waar de benzineprijzen op staan. Hij begint met zijn gebed. "Zo veel mensen lijden. God het is gewoon niet eerlijk! Raak de harten van de politici. Zij worden gereden en hoeven zich dus geen zorgen te maken om de hoge benzineprijs. Verlaag de benzineprijs! Los deze crisis op!"

Hij vraagt zijn volgers om actie te ondernemen. "Bidden is goed, maar niet genoeg! Ga op de fiets naar het werk, of carpool."

Het land door

Vier meisjes lopen achter de groep langs en kijken verbaasd naar de bidders. "Wil je meebidden", vraagt Rocky? "Jouw ouders hebben hier ook last van!"

Dan begint hij te zingen: "We'll have lower gas prices", een variant op het bekende We shall overcome.

De groep bidders is vastberaden om de prijzen te laten dalen. "Het heeft eerder geholpen", zegt Rocky. "In de staten Missouri, Ohio, en in Alabama, daar verlaagde de pompeigenaar na het gebed de prijs meteen met 5 cent!" De gebedsleider gaat nu dus het hele land door totdat iedereen weer benzine kan betalen.

STER reclame