PvdA-Kamerlid Frans Timmermans heeft Kamervragen gesteld over de opmerkingen van de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum. Die zei tijdens een bijeenkomst dat in Nederland veel mensen onvrijwillig geëuthanaseerd worden.

Timmermans wil van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) weten waarom de Nederlandse ambassade Santorum niet tot de orde heeft geroepen. De ambassade liet eerder weten zich niet te willen bemoeien met de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

"Volgens de New York Times heeft de ambassadeur 'geen commentaar' gegeven op de schandalige beschuldigingen van Santorum aan het adres van ons land. Hoe is het mogelijk?", schrijft Timmermans op Facebook. "Dit kan echt niet."

'Bejaarden naar buitenland'

Santorum, een conservatieve katholiek die het goed doet in de peilingen, zei dat in Nederland 10 procent van de sterfgevallen door euthanasie komt. "De helft daarvan ondergaat de euthanasie onvrijwillig." Volgens Santorum wijken bejaarden zelfs uit naar het buitenland om niet vermoord te worden.

In feite gaat het bij iets meer dan 2 procent van de sterfgevallen om euthanasie, met toestemming van de patiënt.

'Horde klompendragers'

De Nederlandse woede leidde tot meerdere kleine berichtjes in de Amerikaanse pers, al wordt er vooral schamper gekeken naar de ophef in ons kleine landje.

"Eindelijk pakt een politicus onze grootste vijand aan: de Nederlanders", schrijft een columnist. "Met propagandisten als Rembrandt, Vermeer en Van Gogh hebben ze onze scholen en museums geïnfiltreerd, maar onze leiders zijn doof voor de klompendragende hordes."

STER reclame