NOS NieuwsAangepast

RTL: medisch programma vanavond

RTL zendt vanavond al de eerste aflevering van het programma '24 uur: tussen leven en dood' uit. De omroep wil op die manier kijkers zelf laten oordelen over de mogelijke schending van privacy van patiënten. Oorspronkelijk stond de aflevering gepland voor 7 maart.

Over het reality-programma is ophef ontstaan, nadat bekend was geworden dat patiënten in het VU medisch centrum in Amsterdam zijn gefilmd zonder toestemming vooraf.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, die zeer kritisch is over de uitzending, is verbijsterd dat het programma nu vervroegd wordt getoond.

Geen toestemming

Eerder vandaag meldden de VU en productiemaatschappij Eyeworks dat alle patiënten opnieuw zal worden gevraagd of de gemaakte filmopnames mogen worden gebruikt. Volgens RTL, de VU en Eyeworks hebben alle betrokkenen bij de eerste aflevering al opnieuw toestemming gegeven.

Een man die met zijn dochter zonder toestemming is gefilmd dient een klacht in tegen het ziekenhuis. Volgens hem is er vooraf geen toestemming gevraagd.

Het VUmc heeft inmiddels een meldpunt geopend waar mensen telefonisch of via de mail vragen kunnen stellen. Volgens de VU zijn daar tot nu zo'n veertig telefoontjes binnengekomen. Hoeveel mensen hebben gemaild, is niet bekend.

De eerste aflevering van het realityprogramma is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl