Door buitenlandredacteur Hans Brom

Steun uit onverwachte hoek kun je het niet noemen, daarvoor zijn de banden tussen de familie Le Pen en Brigitte Bardot te close. Maar opmerkelijk is het wel. Vanochtend verscheen in het ochtendblad Nice Matin een oproep van Bardot aan alle Franse volksvertegenwoordigers om Marine Le Pen te steunen.

Le Pen is druk bezig om 500 handtekeningen bij elkaar te sprokkelen. Die heeft ze nodig om zich namens het Front National kandidaat te kunnen stellen voor de Franse presidentsverkiezingen. Die worden dit voorjaar gehouden. Maar verder dan zo'n 400 handtekeningen komt ze niet.

Het Front National bezet landelijk maar 118 van de ruim 40.000 zetels in gemeenteraden en andere vertegenwoordigende lichamen. Een kleine 300 vertegenwoordigers van andere partijen waren bereid de aanbevelingslijst te tekenen. Maar daarmee kom je niet aan de 500, want de meesten hebben geen zin zich te encanailleren met het extreem-rechtse Front. Een verzoek van Le Pen bij het de Conseil Constitutionnel om de lijsten geheim te houden werd afgewezen.

Tijd dringt

De lijst met 500 handtekeningen moet uiterlijk 16 maart worden ingeleverd. De tijd dringt, dus is de hulp van Brigitte Bardot ingeroepen. Bardot is niet alleen een huisvriendin van vader en dochter Le Pen, ze heeft er ook meer dan eens blijk van gegeven dat ze het extreem-rechtse gedachtengoed aanhangt. Daarnaast is ze bekend als groot pleitbezorger van dierenbelangen. Dat is dan ook een van haar drijfveren om op te roepen haar vriendin Marine met een handtekening te ondersteunen.

In het kattebelletje dat ze aan de redactie van Nice Matin stuurde, vraagt Bardot de volksvertegenwoordigers "hun stem te geven aan Marine Le Pen, die deel uitmaakt van de groep koplopers voor de komende presidentsverkiezingen, die de dieren verdedigt, en die de moed heeft ons land "Frankrijk" de plaats die het toekomt terug te geven".

STER reclame