1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Europees Hof buigt zich over ACTA

Beperkt ACTA vrijheid op internet? Tegenstanders: ja. Voorstanders: nee. Dat is op zich best logisch, maar over hoe het nu echt zit, is veel onduidelijk. Het Europees Hof van Justitie gaat zich nu over de vraag buigen, zodat die juridische uitspraak kan worden meegenomen in de discussie.

Eurocommissaris De Gucht van Handel zegt dat internetvrijheid niet in het geding komt door het handelsverdrag. Om daar zeker van te zijn heeft hij de vraag nu neergelegd bij het Europees Hof, het hoogste rechtsorgaan binnen de Europese Unie. Dat gaat kijken of ACTA in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van informatie en het recht op bescherming.

''We moeten een debat kunnen voeren op basis van feiten, niet op basis van geruchten", zegt De Gucht. In Nederland zei een Kamermeerderheid eerder al dat ze graag zouden zien dat het Europees Hof ACTA zou bekijken. Als het Hof een uitspraak heeft gedaan, stemt het Europees Parlement over het verdrag. Nog een ogenblik geduld dus.

ACTA?ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Het is een internationaal handelsverdrag om auteursrechtelijke beschermde dingen te beschermen. Dat zijn zowel nagemaakte nepproducten en medicijnen, als films en muziek.Er is veel kritiek op ACTA, omdat het verdrag in achterkamertjes wordt besproken. Ook zouden er regels in staan waardoor internetproviders verplicht kunnen worden klantgegevens af te geven zonder tussenkomst van de rechter of klanten af te sluiten.Volgens voorstanders gaat het verdrag niet verder dan de wetten die er nu al in Europa zijn en heeft dus geen gevolgen voor burgers hier.Onder meer Nederland, Tsjechië, Slowakije en Duitsland stelden het ondertekenen van ACTA uit. Polen ondertekent het helemaal niet.

Update 28 maart 2012: Gisteren is besloten dat het Europese Hof van Justitie zich toch niet gaat buigen over ACTA. Het Europese Internationaal Handelscomitee stemde tegen het voorstel.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl