NOS NieuwsAangepast

Nederlanders lenen meer

NB: Het CBS heeft de cijfers waarop dit bericht is gebaseerd op 23 februari ingetrokken.

Nederlanders hebben vorig jaar meer gaan consumptief krediet opgenomen. Ze sloten voor 9,7 miljard euro aan leningen af, een half miljard meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De twee jaren daarvoor daalde het bedrag juist.

Nederlanders gebruikten vooral vaker hun creditcard. Ook staan ze meer en dieper in het rood. Gemiddeld stonden de mensen die rood staan 3800 euro in de min, tegen 2800 euro eind 2006.

Duurder

De mogelijkheden om krediet op te nemen via creditcard of door rood te staan, zijn de afgelopen jaren ruimer geworden. De voorwaarden voor doorlopend krediet juist zijn aangescherpt.

"Het zou kunnen zijn dat mensen die vroeger een doorlopend krediet zouden hebben opgenomen, nu de creditcard gebruiken", zegt woordvoerder Senne Janssen van het CBS. Ook de opkomst van het internetwinkelen is volgens Janssen mogelijk van invloed. "Maar dat hebben we niet onderzocht."

De flexibele vormen van lenen zijn wel duurder. Zo is de rente voor creditcardleningen gemiddeld 5 procent hoger dan voor doorlopende kredieten. Ook de rente voor rood staan is hoger. De percentages hiervoor verschillen van bank tot bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl