De oprichter van de website Megaupload, Kim Dotcom, is door een rechter in Nieuw-Zeeland op vrije voeten gesteld na het betalen van een borgsom. Het besluit komt als een verrassing, omdat een lagere rechter een verzoek tot borgtocht had afgewezen omdat de kans reëel zou zijn dat Dotcom het land zou ontvluchten.

Kim Dotcom, die in Duitsland werd geboren als Kim Schmitz, wordt door de VS verdacht van internetpiraterij en witwassen. Via zijn site konden illegale kopieën van films, muziek en software worden gedownload, zegt de VS.

Filmmakers en artiesten zouden daardoor zo'n half miljard dollar aan auteursrechten zijn misgelopen. De advocaat van de Megaupload-oprichter zegt dat zijn cliënt alleen maar online opslagcapaciteit verkoopt.

Geen vluchtgevaar

Dotcom werd op 20 januari op zijn landhuis in Nieuw-Zeeland opgepakt, na een verzoek van de Amerikaanse FBI. Ook drie medewerkers werden toen gearresteerd, onder wie een Nederlander. Zij werden eerder al vrijgelaten na het betalen van een borgsom.

Dotcom is nu vrijgelaten, onder meer omdat een beslissing over zijn uitlevering aan de VS waarschijnlijk nog wel een aantal maanden op zich laat wachten. Daarnaast hebben de autoriteiten in Nieuw-Zeeland beslag gelegd op al het geld van Dotcom dat hij zou kunnen gebruiken om het land te ontvluchten. De rechter vindt dat er geen vluchtgevaar is.

STER reclame