OM: ID-kaart moet ook op sabbat

time icon Aangepast

Het OM gaat in beroep tegen het besluit om de boete van een orthodoxe jood kwijt te schelden.

De man uit Rijswijk kreeg vorig jaar een boete van 150 euro, omdat hij zijn ID-kaart niet bij zich had. Hij ging in beroep omdat hij van zijn geloof tijdens de sabbat niets bij zich mag dragen.

De kantonrechter in Den Haag stelde hem in het gelijk. Die vond dat de godsdienstige plicht in dit geval zwaarder weegt dan de wet. Het OM is het niet eens met die uitspraak en gaat in hoger beroep.

"De wetgever heeft ervoor gekozen om voor iedereen vanaf een bepaalde leeftijd de ID-plicht in het leven te roepen. Dan ben je gewoon verplicht om daaraan te voldoen, ook als je een bepaald geloof aanhangt. Daarvoor zijn geen uitzonderingen gecreƫerd", zegt een woordvoerder. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak voor de rechtbank komt.

Omgekeerde wereld

Kamerleden maakten zich de laatste dagen druk om de uitspraak van de kantonrechter. Tofik Dibi van GroenLinks noemde het de omgekeerde wereld. "Elke religie is begrensd door de wet en de wet wordt niet begrensd door religieuze overtuigingen", zei hij.

Zijn collega Boris van der Ham van D66 twitterde: "God boven de wet? Nee. Godsdienst is niets meer dan een van de vele meningen, en is begrensd door zelfde overheidswetten."

STER Reclame