Utrechtfans geweerd uit Enschede

Aangepast op

De burgemeester van Enschede legt 59 FC Utrecht-supporters zondag een stadsverbod op. Aanleiding zijn de rellen bij de wedstrijd Utrecht - Twente begin december. De hooligans die Enschede niet in mogen, hebben vanwege die rellen van de KNVB een landelijk stadionverbod gekregen.

Burgemeester Den Oudsten is bang dat ze toch naar Enschede komen en een gevaar vormen voor de stad. Op basis van de gemeentewet worden de hooligans daarom geweerd. Ze krijgen morgen allemaal een brief.

Als de hooligans een dwingende reden hebben waarom ze zondag in Enschede moeten zijn, kunnen ze in beroep gaan. Het opleggen van een gebiedsverbod voor een hele stad is volgens de gemeente Enschede uniek.

Geen dossier

Enschede grijpt naar de gemeentewet, omdat de voetbalwet volgens de gemeente niet voldoet. De meeste van de 59 Utrecht-hooligans hebben na de wedstrijd tegen FC Twente pas voor het eerst een stadionverbod gekregen. Daardoor is er geen dossier van ze. Om supporters bij een wedstrijd te weren via de voetbalwet, moeten ze meerdere keren in de fout gegaan zijn.

Na de nederlaag van 6-2 tegen Twente in december bekogelden supporters van Utrecht de politie met stenen. Agenten losten waarschuwingsschoten, waarna het bij het stadion van FC Utrecht rustiger werd.