Al jarenlang is het een probleem. Aan de ene kant zijn er te veel studenten en te weinig kamers. Aan de andere kant staan er in Nederland veel kantoorpanden nutteloos leeg. Daarom is er vanaf deze week een handleiding voor gemeenten en kantooreigenaren waarin staat hoe ze het makkelijkst hun panden kunnen ombouwen naar kamers voor starters, arbeidsmigranten, mensen die plotseling op straat staan en studenten.

De handeiding 'Wonen buiten werktijd' is gemaakt door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en de gemeente Amsterdam. Met de handleiding hebben gemeenten en kantooreigenaren geen excuus meer om de panden niet om te bouwen, stelt Frieda Crooy van de SEV.

Het is simpel

De handleiding staat vol met tips over hoe eigenaren de ombouw van kantoor naar kamer kunnen aanpakken. Studenten of starters kunnen bijvoorbeeld zelf hun kamer verbouwen in ruil voor een korting op de huur.

Een mogelijkheid voor de gemeentes is het instellen van een meldplicht voor eigenaren van leegstaande panden. Bij zo'n meldplicht moeten eigenaren na zes maanden leegstand de panden aanmelden bij de gemeente. Volgens Frieda Crooy van de SEV werken tot nu toe alleen Amsterdam, Utrecht, Tilburg en Eindhoven met zo'n plicht.

De meeste kantooreigenaren staan ook niet te springen om hun panden te verbouwen. In sommige gevallen is het belastingtechnisch aantrekkelijker om de panden leeg te laten staan.

Geslaagd

In Utrecht en in Amsterdam zijn al twee succesvolle projecten gestart. In Utrecht wordt een oud gebouw van de Hogeschool Utrecht gebruikt. De bewoners en de eigenaar hebben duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van het pand. Ze mogen er vijf jaar wonen en dan wordt het gesloopt. Naast bijna 400 kamers zijn er ook ateliers, expositieruimtes en horeca.

In Amsterdam ontwikkelt de gemeente samen met woningbouwstichting De Alliantie het oude gebouw van het Academisch Centrum Tandheelkunde (ACTA). Daar komen op 1 maart ook 400 kamers en 40 bedrijfsruimtes.

Door: Elke

STER reclame