1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Cohen: onvoldoende geslaagd

Job Cohen stapt met onmiddellijke ingang op als politiek leider van de Partij van de Arbeid. Hij legt ook het voorzitterschap van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer neer. Cohen keert niet terug in de Tweede Kamer.

"Ik moet helaas vaststellen dat ik er onvoldoende in ben geslaagd om in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen", aldus Cohen in een verklaring.

Onvoldoende effectief

Cohen zegt verder dat de sociaal-democratie richting kan en wil geven aan de noodzakelijke hervorming van de samenleving, die perspectief biedt voor de toekomst. Hij ziet het als de taak van de PvdA om mensen in crisistijd perspectief te bieden.

"Als je daar als politiek leider onvoldoende effectief kunt bijdragen, behoor je terug te treden. Daarom treed ik vandaag terug als voorzitter van de Tweede Kamerfractie en verlaat ik de Kamer."

Onder vuur

Cohen stapte bijna twee jaar geleden over naar de landelijke politiek, omdat hij vanuit Den Haag wilde bijdragen aan wat hij noemt een fatsoenlijke samenleving.

Hij lag al enige tijd onder vuur in zijn eigen partij. Afgelopen vrijdag zei voorzitter Spekman nog dat Cohen op brede steun kon rekenen in de fractie, na berichtgeving in de Telegraaf dat ongeveer de helft van de fractieleden 'klaar' was met zijn leider.

Na ophef over een dubbelinterview met voorzitter Spekman en Cohen in Trouw vorige week verloor de partij drie zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De PvdA staat nu op 14 zetels.

Persconferentie

Vanmiddag om 16.30 uur zal Cohen op het partijbureau in Amsterdam een persconferentie geven waarin hij zijn besluit zal toelichten. De fractie komt daarna samen voor een extra vergadering met het fractiebestuur.

Morgen is er om 10.30 uur een extra vergadering met alle PvdA-Kamerleden om te praten over de opvolging van Job Cohen. Als mogelijke opvolgers worden de fractieleden Martijn van Dam en Diederik Samsom genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl