Aartsbisschop Eijk nu kardinaal

time icon Aangepast

Wim Eijk (58) is in Rome officieel kardinaal geworden. De aartsbisschop van Utrecht kreeg uit handen van paus Benedictus de rode kardinaalshoed en een ring. Eijk en de paus, die elkaar persoonlijk kennen, zouden daarbij een paar woorden gewisseld hebben.

Bij de ceremonie in de Sint Pieter in Rome werden naast Eijk nog 21 geestelijken tot kardinaal gewijd. Onder hen zijn de aartsbisschoppen van New York, Hongkong, Berlijn, Praag en Florence. Ook de Belgische hoogleraar Julien Ries is kardinaal geworden.

De nieuwe kardinalen legden eerst een eed van trouw af. Daarna kregen ze van de paus hun hoed en hun ring.

Ook kregen ze van de paus te horen welke kerk in Rome hun titelkerk zal worden. Alle kardinalen hebben in Rome een eigen kerk, waardoor ze formeel ook priester in Rome zijn. In de titelkerken worden door de kardinalen geregeld missen opgedragen.

Adviseurs van de paus

De katholieke kerk heeft met de nieuwe benoemingen 213 kardinalen. Die worden gezien als de belangrijkste adviseurs van de paus.

Van de kardinalen zijn er 125 jonger dan 80 jaar. Alleen die geestelijken mogen deelnemen aan het conclaaf dat een nieuwe paus kiest.

STER Reclame