NOS NieuwsAangepast

'We vonden prins in paar minuten'

De reddingswerkers in Lech wisten prins Johan Friso binnen enkele minuten te redden. Dat heeft de leider van het reddingsteam, Markus Amann, verteld.

In Oostenrijk staan elke dag honden, helikopters en reddingswerkers klaar om mensen te redden na een lawine. Dat was ook zo na de lawine waarbij prins Johan Friso onder de sneeuw terechtkwam.

Het reddingsteam kwam ongeveer een kwartier na de melding op de plek van het ongeluk. "We bereikten de plaats waar het slachtoffer lag per helikopter", zegt Amann. "We wisten dat er iemand ongeveer twintig minuten onder de sneeuw lag. Na de landing vonden we de prins binnen enkele minuten via het apparaatje dat hij bij zich droeg."

Goed weer

Een dokter die ook in de helikopter zat, heeft de prins meteen onderzocht. Prins Friso is toen gereanimeerd. Amann: "De dokter heeft alles in gereedheid gebracht om hem naar het ziekenhuis in Innsbruck te vervoeren. De reis naar Innsbruck duurde ruim een kwartier."

In Lech was het vanmiddag goed weer en dat was gunstig voor de reddingsactie. Bij slecht weer kan de helikopter de lucht niet in en duurt het veel langer voordat de reddingswerkers het slachtoffer bereiken.

In Oostenrijk werken zo'n 12.000 mensen voor de bergreddingsdienst. Jaarlijks voeren ze 7100 reddingsoperaties uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl