Twee landen die jarenlang door EU-leden werden gemeden, zijn volgens Europa nu op de goede weg. Daarom worden sancties tegen Birma en Zimbabwe opgeheven.

Verschillende prominenten uit die landen kunnen daardoor weer van en naar de EU reizen en sommige tegoeden zijn niet langer bevroren.

Birma

Birma werd tot en met 2010 geregeerd door een militaire junta. In dat jaar werden verkiezingen gehouden, die algemeen werden gezien als ondemocratisch. Toch gaat het met het land volgens de EU de goede kant op.

De EU heeft het zelfs over 'historische veranderingen' en dus mogen onder andere de Birmese president en vice-president weer vrij naar Europa reizen. Hun Europese banktegoeden blijven voorlopig wel bevroren, maar ook daar kan later dit jaar verandering in komen.

Zimbabwe

Robert Mugabe is al decennialang de leider van Zimbabwe. In 2008 werden daar verkiezingen gehouden, maar Mugabe's voornaamste tegenkandidaat, Morgan Tsvangirai, zag zich gedwongen om zich terug te trekken.

Toch gaat het nu de goede kant op met Zimbabwe, vindt de EU. Het land zou goed op weg zijn om democratische verkiezingen te organiseren. Tientallen Zimbabwanen mogen vanaf vandaag weer naar Europa reizen. Bovendien denkt Europa erover de ontwikkelingshulp naar Zimbabwe weer op te starten.

STER reclame