NOS NieuwsAangepast

Ski-ongeluk prins Friso van minuut tot minuut

Prins Johan Friso is in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Hij ligt op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck. Zijn toestand is stabiel, maar volgens de RVD is hij niet buiten levensgevaar. De koninklijke familie was op wintersportvakantie in Lech. Een terugblik op de dag.

00.00 uur: Einde live-verslag

Wij eindigen dit live-verslag over het ski-ongeluk van prins Johan Friso voor dit moment. Een nieuw live-verslag kunt u hier vinden.

23.46 uur: Willem-Alexander aangekomen in Lech

Prins Willem-Alexander, prins Constantijn en hun vrouwen en kinderen zijn aangekomen in Lech. Dat blijkt uit foto's van persbureau Reuters.

23.10 uur: Marieke de Vries: Willem-Alexander onderweg naar Lech

Volgens verslaggever Marieke de Vries zijn prins Willem-Alexander en prins Constantijn onderweg naar Lech.

22.43 uur: Gesprek met Oostenrijkse televisie

Een Oostenrijkse verslaggeefster in Lech wacht ook op nieuws, zei ze in Nieuwsuur.

21.35 uur: Marieke de Vries in Oostenrijk

Koninklijk huis-verslaggeefster Marieke de Vries is een uur geleden geland in Wenen. Volg haar via haar twitter. Ze vliegt vanavond nog naar Innsbruck waar Friso op de intensive care ligt.

De kranten in Oostenrijk stonden vandaag ook bol van het ongeluk van Friso.

20.44 uur: KBX geland in Sankt Gallen

Het regeringsvliegtuig is geland in het Zwitserse Sankt Gallen. Onduidelijk is hoe het nu verder gaat. Innsbruck ligt op zo'n 200 kilometer afstand.

20.30 uur: KBX aan het dalen

Op internet is te zien dat het regeringsvliegtuig met de broers van Friso aan het dalen is boven het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Dat duidt er volgens ingewijden in de luchtvaart inderdaad op dat er geland gaat worden in Sankt Gallen. Waarschijnlijk gaat de familie dan per helikopter verder naar Innsbruck.

20.15 uur: Reconstructie van het ongeluk

Wat gebeurde er met Friso?

20.00 uur: Tussenlanding KBX in Brussel

Het regeringsvliegtuig PH-KBX heeft een tussenlanding gemaakt in Brussel, waarschijnlijk om prins Constantijn op te halen. Het toestel is weer opgestegen en onderweg naar het Zwitserse Sankt Gallen.

19.51 uur: Reactie Job Cohen

Reactie van fractievoorzitter Job Cohen van de PvdA: "Ik ben geschokt door het bericht over het ski-ongeluk van prins Johan Friso. Wij wensen prinses Mabel, kinderen, Koningin Beatrix en de overige leden van de Koninklijke familie heel veel sterkte toe in deze onzekere periode."

19.30 uur: Extra Journaals

Nog drie extra Journaals vanavond op Nederland 1: om 21.25, 22.20 en 23.00 uur.

Het eerste extra Journaal werd uitgezonden omstreeks half acht:

19.19 uur: Portret prins Johan Friso

Friso is de tweede zoon van koningin Beatrix.

19.05 uur: Willem-Alexander vertrokken

Willem-Alexander en zijn broer Constantijn zijn vertrokken richting Innsbruck. Dat twittert Schiphol-incidenten. De vlucht naar Innsbruck duurt zo'n anderhalf uur. Er zou sprake van zijn dat er nog een tussenlanding wordt gemaakt in Brussel, maar dat is nog niet bevestigd.

18.45 uur: Reacties uit Den Haag

Politiek Den Haag heeft zeer bezorgd gereageerd op het ski-ongeluk van Friso.

18.40 uur: Overlevingskansen

Reanimatiedeskundige Van Drenth over de overlevingskansen van Friso.

18.30 uur: Hoofd reddingsoperatie Markus Amann

"We bereikten de plaats waar het slachtoffer lag per helikopter. We wisten dat er één iemand ongeveer twintig minuten onder de sneeuw lag. Na de landing vonden we de prins binnen enkele minuten via het apparaatje dat hij bij zich droeg. Daarmee werd zijn locatie doorgegeven.Een dokter die ook in de helikopter zat, heeft de prins meteen onderzocht toen we waren geland. Hij heeft alles in gereedheid gebracht om hem naar het ziekenhuis in Innsbruck te vervoeren. De reis naar Innsbruck duurde ruim een kwartier. Over zijn toestand kan ik niets zeggen."

18.19 uur: Reddingshelikopter in beeld

Beelden van de reddingshelikopter waarmee Friso van Lech naar Innsbruck is gebracht. Let op: dit zijn archiefbeelden.

18.15 uur: Willem-Alexander vertrekt vanavond

Willem-Alexander en zijn broer Constantijn vertrekken vanavond met hun gezin naar Oostenrijk.

18.12 uur: 'Ziekenhuis goed afgeschermd'

Het ziekenhuis in Innsbruck waar Friso ligt, wordt goed afgeschermd, meldt GPD-verslaggever Hans Jacobs.

18.10 uur: Reactie Stef Blok

Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD: "Ik ben geschrokken van de berichtgeving over prins Friso en leef intens mee met de Koninklijke familie."

18.06 uur: Geen veiligheidssysteem

Het hoofd van de reddingsoperatie van Johan Friso meldt dat de prins geen veiligheidssysteem voor lawines droeg. Een aanwezige vriend droeg dat wel. Friso had wel een electronisch apparaatje in zijn skijas zitten wat een locatiesignaal uitzendt. Daardoor werd hij snel gevonden.

17.59 uur: Verklaring voorzitters van de beide Kamers

Verklaring van de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer:

"De Voorzitters van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, hebben met grote zorg kennis genomen van het ski-ongeval dat ZKH Prins Johan Friso in Lech, Oostenrijk, is overkomen. Zij leven intens mee met Hare Majesteit de Koningin, HKH Prinses Mabel en haar kinderen en met de overige leden van de Koninklijke Familie. Namens de Leden van de Staten-Generaal spreken de Kamervoorzitters de hoop uit dat de situatie van de Prins snel zal verbeteren en dat een voorspoedig herstel in het verschiet ligt."

17.48 uur: Reactie Alexander Pechtold

Fractieleider Pechtold van D66: "Geschokt heb ik kennis genomen van het ski-ongeluk van prins Friso. In de hoop dat zijn situatie snel verbetert, wens ik namens mijn fractie zijn gezin en de koninklijke familie veel sterkte toe in deze onzekere periode."

17.43 uur: Regeringtoestel versleept

Het regeringstoestel PH-KBX wordt versleept van Schiphol-Oost naar centraal Schiphol. Dat betekent dat waarschijnlijk prins Willem-Alexander binnenkort vertrekt richting Oostenrijk.

17.39 uur: 'Hulp was snel ter plekke'

Een verslaggeefster van de Oostenrijkse televisie meldt dat hulp snel ter plekke was bij Friso.

17.23 uur: Rutte: we leven mee

Premier Rutte: "Ik heb contact gehad met de koningin. Zij is met prinses Mabel in het ziekenhuis in Innsbruck. Ik heb laten weten dat heel Nederland zeer met ze meeleeft. De situatie is dat de prins stabiel is, maar niet buiten levensgevaar. De komende dagen volgen nadere prognoses. Wij weten niet meer dan dat de beste artsen erbij zijn. Oostenrijk heeft hele goede medische zorg, daar is veel vertrouwen in. Verder moeten we de berichten afwachten."

17.16 uur: Koninklijke familie in Lech in 2011

Bekijk de beelden van de koninklijke familie in Lech van vorig jaar:

17.11 uur: Nieuwe verklaring RVD

Een nieuwe verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst:

"Naar aanleiding van het ongeval van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat volgens de behandelend artsen pas over enkele dagen een prognose kan worden gegeven. Op dit moment is zijn toestand stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel zijn bij Prins Friso."

17.08 uur: Persverklaringen laten op zich wachten

De aangekondigde persconferenties laten nog op zich wachten.

17.04 uur: Extra uitzendingen NOS

De NOS komt de komende uren met extra uitzendingen op radio en televisie.

Morgenochtend zijn er extra Journaals vanaf 07.00 uur.

17.00 uur: Premier Rutte

Premier Rutte komt ook binnenkort met een reactie op de situatie. Waarschijnlijk gaat het niet op een persconferentie of een verklaring, maar om een blijk van medeleven.

16.59 uur: Beatrix in Innsbruck

De burgemeester van Lech meldt dat Beatrix bij haar zoon is in Innsbruck.

16.47 uur: Geen verklaring Beatrix, wel van arts

Er komt geen persconferentie van Beatrix, meldt nu ook de RVD. Wel komt er om 17.05 uur verklaring van de burgemeester van Lech en om 17.10 uur verklaring van een arts van het ziekenhuis in Innsbruck, waar Friso op de intensive care ligt.

16.28 uur: Wekelijkse gesprek premier afgelast

De wekelijkse gesprek van premier Rutte gaat niet door. Rutte wacht op nieuws uit Oostenrijk.

16.24 uur: Persconferentie Beatrix?

RTL meldt dat koningin Beatrix om 17.00 uur een persconferentie geeft. De NOS heeft dat niet kunnen bevestigen.

16.22 uur: Schedelbasisfractuur

Oostenrijkse media melden dat Friso een schedelbasisfractuur heeft.

16.21 uur: Willem-Alexander onderweg

Kroonprins Willem-Alexander is volgens een betrouwbare bron met een privévliegtuig onderweg naar Lech.

16.07 uur: Waarschuwing gegeven

Lokale media: "Er was een waarschuwing voor lawingevaar die was 4, betekent groot gevaar voor lawines. Schaal gaat tot 5."

16.05 uur: Omvang lawine

De lawine was 30 meter breed en 40 meter lang, meldt Die Presse.

16.02 uur: 'Twintig minuten is flinke tijd'

Volgens reanimatiedeskundige Ank van Drenth is twintig minuten onder de sneeuw een flinke tijd. De ernst van de verwondingen hangt volgens haar af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld of slachtoffers een helm dragen of in een sneeuwruimte met zuurstof terecht zijn gekomen. Van Drenth benadrukt dat vooral de toestand van de longen belangrijk is. "Het is vooral van belang dat mensen onder de sneeuw weer zo snel mogelijk kunnen ademen. Armen en benen zijn minder belangrijk", zegt ze.

Beluister lawine-expert Rolf Westerhof:

15.56 uur: Anderen ongedeerd

De andere personen met wie Friso aan het skiën was, zijn ongedeerd, meldt het ANP na een gesprek met burgemeester Ludwig Muxel van Lech. De groep skiede buiten de piste op een flank waar wel geskied mocht worden, aldus Muxel. Volgens de burgemeester is het slachtoffer overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Over zijn gezondheidstoestand wilde Muxel niets zeggen.

15.54 uur: Ziekenhuis Innsbruck

Het ziekenhuis in Innsbruck wil geen informatie geven over Friso.

15.51 uur: Persbericht RVD

Persbericht van de RVD:

"Namens Hare Majesteit de Koningin deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso vandaag slachtoffer is geworden van een lawine in het skigebied van Lech. Prins Friso is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck in Oostenrijk. Behandelend artsen beschrijven de toestand van de Prins als stabiel maar niet buiten levensgevaar."

15.43 uur: RVD: toestand stabiel

De RVD meldt dat de toestand van Friso stabiel is. Hij is nog niet buiten levensgevaar.

15.39 uur: Burgemeester Lech

Friso ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en hij vecht voor zijn leven. Er zouden meerdere mensen bedolven zijn. De burgemeester wil niet te veel zeggen. Hij wil eerst met de koninklijke familie overleggen. Friso zou met anderen off-piste zijn gaan skiën. Hij heeft twintig minuten onder de sneeuw gelegen. De lawine gebeurde rond 12.15 uur.

Gisteren werd duidelijk dat de koninklijke familie was ingesneeuwd.

Afgelopen zaterdag kwam koningin Beatrix aan in Lech.

15.38 uur: Rutte persconferentie

Premier Rutte zegt tijdens een persconferentie dat het niet om de kroonprins gaat of om koningin Beatrix. Verder kan hij nog niets over het ongeluk melden. Zodra Rutte meer informatie heeft, zal hij de pers weer te woord staan.

15.34 uur: Friso gereanimeerd

De burgemeester van Lech zegt dat Friso is gereanimeerd en naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht.

15.31: Rutte bevestigt

Premier Rutte bevestigt dat het niet om koningin Beatrix gaat die onder de sneeuw is bedolven.

15.28 uur: Het zou gaan om Friso

Een lokaal persbureau meldt dat het om Friso gaat.

15.28 uur: Eerste nieuws

Lokale media in Oostenrijk melden dat een lid van het koningshuis is bedolven onder een lawine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl