Eijk: orthodoxie heeft de toekomst

Aangepast op

Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht heeft liever een kleine kerk die recht is in de leer, dan een grote massakerk. Dat zeg hij aan de vooravond van zijn benoeming tot kardinaal in Rome in een gesprek met NOS-correspondent Bas Mesters.

"De sterkste parochies zijn die parochies die hun katholieke identiteit zorgvuldig hebben behouden. Dat is de toekomst. De toekomst van de kerk is zich vasthouden aan Christus en zijn evangelie, en dat is alleen de weg die God zegent."

Niet verprutst

Eijk ontkent dat hij conservatief is. Hij noemt zich "orthodox" en zegt dat zijn lijn de toekomst heeft. "Waar het mij vooral om gaat is een eerlijke representant te zijn van Christus in Nederland."

Een dag voor de feestelijkheden in Rome zegt hij dat zijn bevordering tot kardinaal aantoont dat de paus, die hij persoonlijk kent, achter hem is blijven staan: "Hij heeft de motieven niet gegeven, maar je kunt concluderen dat ik het niet heb verprutst."

Nieuwe paus

Paus Benedictus XVI zal Eijk morgen samen met 21 anderen tot kardinaal creƫeren. Hij is de achtste "kerkprins" die Nederland in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke kerk mag leveren. Bij een volgend conclaaf mag hij deelnemen aan de uitverkiezing van een nieuwe paus.

Eijk trad in 2008 aan als aartsbisschop van Utrecht. Sindsdien was er veel en felle kritiek op hem, vanwege bezuinigingen, ontslagen in het aartsbisdom, en zijn doctrinair strenge lijn. Door vrijzinnige katholieken is hem zelfs verweten dat hij een "leugenaar" en een "despoot" is.