NOS NieuwsAangepast

Hondsdolheid in Amsterdam

In Amsterdam is bij een hond van 8,5 week oud hondsdolheid vastgesteld. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.

De GGD in Amsterdam heeft inmiddels 50 mensen opgespoord die met de hond in contact zijn geweest. Zij zijn allemaal gevaccineerd om te voorkomen dat ook zij ziek worden. Verder worden er nog dieren gezocht die met de zieke hond in contact zijn geweest.

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht door speeksel. Mensen en dieren kunnen besmet raken als ze gebeten of gelikt worden. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving.

Marokko

Het hondje was gevonden in Marokko waar de ziekte veel bij dieren voorkomt. Begin februari is het dier met een chip en een gezondheidscertificaat vanuit Marokko naar Spanje vervoerd. Een week later is de hond vanuit Spanje naar Nederland gekomen.

Artsen hebben de zieke hond inmiddels laten inslapen. De laatste keer dat er in Nederland hondsdolheid bij huisdieren werd vastgesteld was in 1991.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl