NOS NieuwsAangepast

President Wulff afgetreden

De Duitse president Christian Wulff treedt per direct af. Dat heeft hij vanmorgen op een persconferentie in Berlijn gezegd.

Hij zei dat hij niet meer op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking kan rekenen en dat is voor hem een voorwaarde om zijn functie uit te kunnen oefenen.

Wulff is de tweede Duitse president op rij die aftreedt. Zijn voorganger, Horst Köhler, legde zijn functie in 2010 neer na omstreden uitspraken over de inzet van het leger in het buitenland.

"Ik heb fouten gemaakt, maar ik ben altijd oprecht geweest", zei Wulff. Hij dankte de Duitsers, zijn medewerkers en zijn familie en vrouw voor hun steun aan hem. Wie Wulff opvolgt als president, wordt de komende dagen waarschijnlijk duidelijk.

Onhoudbaar

De president stond onder grote druk, omdat hij beschuldigd wordt van het aannemen van gunsten van bevriende ondernemers. Dat zou zijn gebeurd toen hij premier van Nedersaksen was. Het Openbaar Ministerie in die deelstaat wil Wulff daarvoor vervolgen, maar dan moet de Bondsdag eerst zijn onschendbaarheid opheffen. Als president kan Wulff normaal gesproken niet worden vervolgd.

De positie van Wulff werd onhoudbaar toen bleek dat ook zijn eigen partij, de CDU, hem niet langer steunde. CDU-vicefractieleider Meister verwachte dat de Bondsdag zou instemmen met het verzoek om de immuniteit van de president op te heffen.

Meister zei in een radio-interview dat Wulff zelf moest beslissen of hij aftreedt. Als het OM voldoende duidelijk maakt dat Wulff moet worden vervolgd, zal de Bondsdag daar gehoor aan geven, aldus Meister.

Bezoek afgezegd

Bondskanselier Merkel heeft haar bezoek aan de Italiaanse premier Monti vanwege de affaire-Wulff afgezegd. Ze zou eigenlijk vanmiddag naar Italië vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl