Jean-Marie Le Pen is in Frankrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete. Hij heeft volgens de rechter de Duitse bezetting van het land in de Tweede Wereldoorlog gebagatelliseerd. De extreem-rechtse politicus had de bezetting "niet bijzonder onmenselijk" genoemd.

"Er waren wel excessen", zei de oprichter van het Front National in het blad Rivarol, "maar wat wil je in een land van 550.000 vierkante kilometer". Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 70.000 Franse Joden afgevoerd naar de vernietigingskampen.

Frankrijk kent bijzonder strenge wetten die het verbieden de Holocaust te ontkennen. Le Pen kreeg een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke straf van drie maanden. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.

Presidentsverkiezingen

Een rechter had de gewraakte uitspraak in 2009 ook al eens bestraft, maar in hoger beroep werd besloten dat die rechtszaak over moest.

Le Pen was tot vorig jaar leider van het Front National. Sinds zijn afscheid wordt de partij geleid door zijn dochter Marine. Zij staat momenteel op 20 procent in de peilingen van de presidentsverkiezingen, later dit jaar.

STER reclame