Europees Parlement wil Rutte horen

tijd van publicatie Aangepast

Het Europees Parlement wil dat premier Rutte uitleg komt geven over de website die de PVV heeft opgericht om te klagen over Oost-Europeanen. Op verzoek van de EVP-fractie wordt een debat gevoerd over de volgens Brussel "anti-Europese en anti-immigrant-website". De EVP-fractie is de grootste fractie in het Europees Parlement; onder meer het CDA maakt er deel van uit.

Afstand nemen

Europarlementarier Joseph Daul, die het debat aanvroeg, wil dat premier Rutte het standpunt van de Nederlandse regering duidelijk komt maken. Ook wil Daul weten waarom Rutte niet eerder uitleg heeft gegeven en geen afstand neemt van het PVV-initiatief.

Guy Verhofstadt, de leider van de Europese liberalen, noemt het PVV-initiatief schandalig en vindt dat het onacceptabel is dat de Nederlandse regering nog niets van zich heeft laten horen.

Verrast

Tegelijkertijd zegt hij verrast te zijn dat zijn collega Daul premier Rutte naar het Parlement heeft geroepen. De oud-premier van Belgiƫ zegt dat Daul dat idee beter eerst had kunnen aankaarten in het overleg met alle fractieleiders.

Het debat in het Europees Parlement staat gepland voor 13 maart in Straatsburg.

STER Reclame