De president van Honduras, Porfirio Lobo, heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de grote gevangenisbrand waarbij ruim 350 mensen zijn omgekomen. Hij heeft het buitenland om hulp gevraagd. Hoge functionarissen in het gevangeniswezen zijn geschorst.

De brand woedde in een overvolle gevangenis in Comayagua, ten noorden van de hoofdstad Tegucigalpa. Een plaatselijke bestuurder zei dat hij vlak voor de brand gebeld was door een gevangene. Die dreigde met brandstichting.

De gevangenissen in het Midden-Amerikaanse land zijn vaak oud en overvol. In het complex in Comayagua zaten 852 gevangenen, hoewel er plaats was voor 400. Er waren maar 100 bewakers.

Rellen

Het vuur greep razendsnel om zich heen. Brandweerlieden vertelden dat ze geen sleutels konden vinden en op zoek moesten naar de juiste bewakers. Veel gevangenen verbrandden in hun cel of stikten door de rook. Anderen wisten het dak open te breken en te vluchten.

Buiten de gevangenis braken rellen uit tussen de politie en radeloze familieleden die informatie eisten. De autoriteiten gaan er van uit dat identificatie van de slachtoffers zeker drie maanden gaat duren.

STER reclame