NOS NieuwsAangepast

Verhagen: nu aanpakken

"Als we nu niet aanpakken, dreigt langdurige stilstand van de economie". Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken in reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij noemt de economische recessie in Nederland zorgelijk. "Het is duidelijk dat de economie in een lagere versnelling is geraakt", zegt hij.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie met 0,7 procent is gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Met dit tweede kwartaal van krimp bevindt de Nederlandse economie zich officieel in een recessie.

Slim bezuinigen

Het is "niet aannemelijk dat de groei vanzelf zal aantrekken", aldus de minister. Hij pleit daarom voor slim bezuinigen en wijst er op dat de economie door hervormingen versterkt zal moeten worden. Verhagen pleit voor "zo snel mogelijk zorgen voor gezonde overheidsfinanciën, de economie structureel hervormen en ondernemers nu ondersteunen."

Volgens Verhagen is het verlagen van de overheidsuitgaven de enige manier om het vertrouwen van de financiële markten te houden en de zorg, het onderwijs en de sociale zekerheid ook in de toekomst zeker te stellen. Hij verzet zich tegen bezuinigingen die niet meer zijn dan een boekhoudkundige exercitie.

Extra steun

Als mogelijke hervormingen op de lange termijn wil hij bijvoorbeeld kijken naar de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de zorg. Verhagen zegt verder dat ondernemers met mogelijkheden om te groeien nu op extra steun van de overheid kunnen rekenen. Bijvoorbeeld met een garantie van de overheid om krediet te krijgen voor vernieuwing of uitbreiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl