NOS NieuwsAangepast

'Hollywood niet armer door downloads'

SOPA, PIPA en ACTA. Wetsvoorstellen die ingediend zijn omdat vooral de Amerikaanse film- en muziekindustrie geld zou verliezen door illegale downloads. Onzin, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat mensen in de VS sinds de opkomst van torrents niet minder vaak naar de bioscoop gaan. Zelfs buiten de VS is dat niet zo, behalve als de lanceringsdatum van de film veel later na de originele release is.

De onderzoekers van de Universiteit van Minnesota en Wellesley College onderzochten de link tussen Bittorent en het aantal verkochte bioscoopkaarten. Ze concluderen daaruit dat online piraterij in Amerika nooit invloed heeft gehad op de kaartjesverkoop.

Waar ligt het wel aan?

"Uit ons onderzoek blijkt dat de mensen die een film downloaden, sowieso niet naar de bioscoop zouden zijn gegaan", aldus de onderzoekers. Volgens hen verliest de filmindustrie geld door de tijd die tussen de internationale release en de Amerikaanse zit. Veel mensen downloaden namelijk omdat ze niet maanden willen wachten om de film te zien.

Internationaal gezien kan volgens het onderzoek Reel Piracy: The Effect of Online Film Piracy on International Box Office Sales gerekend worden op 7 procent minder inkomsten door illegale downloads. Maar, zeggen de onderzoekers, laat de Amerikaanse en buitenlandse lancering samenvallen en dat percentage is meteen veel lager.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl