NOS NieuwsAangepast

Keulen rehabiliteert heksen

De Duitse stad Keulen moet zich officieel distantiëren van de heksenvervolging en alle slachtoffers rehabiliteren. Dat is de aanbeveling van een speciaal comité dat zich met de heksenjacht in Keulen bezighoudt. Aangenomen wordt dat de aanbeveling door de gemeente wordt overgenomen.

Het comité is opgericht nadat de Keulse dominee Hartmut Hegeler een actie was begonnen voor eerherstel van 38 mensen die in de stad als heks op de brandstapel zijn beland. Dat waren niet alleen vrouwen, maar ook drie mannen en een jongen. Een meisje van acht, dat ook beschuldigd werd van hekserij, werd uit de stad verbannen.

Brandstapel

Hegeler begon zijn actie in het bijzonder voor de Keulse postkantoorhoudster Katharina Henot. In 1627 werd zij na een zakelijk conflict beschuldigd van hekserij. Ze werd gefolterd en na een bekentenis op de brandstapel ter dood gebracht.

De heksenjacht begon in Europa in de 14e eeuw en duurde tot het begin van de 18e eeuw. Tijdens de vervolging zijn duizenden mensen om het leven gebracht. In Nederland zijn 250 heksen verbrand. De laatste heksenprocessen werden in Nederland rond 1610 gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl