Treinreizigers Montenegro gered

Aangepast

Door correspondent David Jan Godfroid in Belgrado

Vijftig mensen die door de sneeuw sinds vrijdagavond vastzaten in een trein in Montenegro, zijn vanmiddag gered. Eén van de reizigers is overleden. Water en voedsel waren bijna op en de verwarming was uitgevallen.

De passagiers zijn per helikopter uit het onherbergzame gebied gehaald. De afgelopen dagen konden helikopters door de sneeuwval niet worden ingezet, maar vanmiddag hield het op met sneeuwen.

Onder de personen die vastzaten, was ook een team van de politie. Het waren reddingswerkers die de trein wilde ontzetten, maar werden overvallen door een lawine.

Uitgegleden

Terwijl in Nederland de koudegolf voorbij is, kampt de Balkan na ruim twee weken nog steeds met extreem winterse omstandigheden.

Door zware sneeuwval zijn afgelegen gebieden van de buitenwereld afgesloten. Tientallen mensen hebben de sneeuw en temperaturen van 20 graden onder nul of nog kouder niet overleefd. Op veel plaatsen geldt de noodtoestand.

In Servië zijn twintig mensen omgekomen. De slachtoffers zijn doodgevroren of uitgegleden en ongelukkig terechtgekomen. In Belgrado overleed een vrouw nadat ze een ijspegel op haar hoofd had gekregen.

Steenkool

Het Servische elektriciteitsbedrijf heeft op last van de regering sinds vrijdag bij ongeveer 2000 bedrijven en instellingen de stroom afgesloten. Daarbij gaat het om bedrijven die niet essentieel zijn voor primaire zaken als de voedselvoorziening. De scholen waren al dicht om energie te besparen.

De stroomleverancier krijgt het steeds moeilijker om aan brandstof voor de centrales te komen. Het grootste mijnbouwgebied van Servië, Kolubara, levert nog niet de helft van de benodigde steenkool. Er zijn wel genoeg kolen, maar het transportsysteem is ontregeld.

In Kosovo kwamen in het weekend tien leden van een familie om het leven toen een lawine hun huis bedolf. Alleen een 5-jarig meisje overleefde de sneeuwmassa.

Het winterse weer houdt naar verwachting aan tot op z'n minst het einde van deze week.

STER Reclame