NOS NieuwsAangepast

Nieuwe minima uit middenklasse

Het aantal mensen dat er in korte tijd qua inkomen veel op achteruit gaat, groeit snel. Harde cijfers zijn er nog niet, maar instanties die er mee te maken hebben, zoals schuldhulpverlening en deurwaarders, bevestigen het beeld.

De nieuwe minima in Nederland zijn vaak mensen die gewend zijn aan een goed inkomen.

"Vanuit het hele land krijgen wij signalen dat mensen die in de schuldsanering terechtkomen, vaak woningbezitters zijn met goede inkomens", zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, branchevereniging voor schuldhulpverlening.

Moeilijker

Dalende huizenprijzen, verlies van werk en te hoge lasten zijn belangrijke oorzaken dat mensen plotseling veel krapper bij kas komen te zitten. Ook speelt volgens de NVVK mee dat incassobureaus strenger worden. De Kock: "Bedrijven en instellingen zijn op zoek naar geld. Schuldeisers worden steeds assertiever."

Voor de 'nieuwe minima' is de omschakeling veel moeilijker dan voor mensen die gewend zijn zuinig te leven. "Het is echt een heel complexe problematiek", aldus De Kock. "Er moeten heel veel keuzes worden gemaakt die een gezin op veel fronten treffen. Dat stelt ook hoge eisen aan de schuldhulpverlening."

Ook werkgevers

Nieuw is dat ook werkgevers zich melden bij de schuldhulpverlening. "Er komen bedrijven bij ons waar 10 procent van de werknemers loonbeslag heeft en zodoende zelf niet meer over hun volledige inkomen kunnen beschikken. Dat geeft stress, het ziekteverzuim stijgt en de productiviteit wordt er door aangetast", zegt De Kock.

De NVVK ontwikkelt nu een programma om werkgevers te begeleiden bij dit groeiende probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl