Naast toptennisser en legende, is Roger Federer ook al een invloedrijk man binnen de mondiale tenniswereld. "Over een paar jaar kan Richard Krajicek directeur en voorzitter zijn van de ATP."

In een interview met de NOS legt de Zwitser, die voorzitter is van de ATP-spelersraad, uit waarom Krajicek niet de baan kreeg als voorzitter van de internationale tennisorganisatie. Een functie waarnaar de veertigjarige Nederlander wel solliciteerde.

"Ik mag Richard graag en we hadden goede gesprekken vlak vóór én na de stemming. Hij was aardig genoeg om me te bellen en zijn gevoelens te uiten en ik deed vooraf hetzelfde. Het was niets persoonlijks", veegt Federer, die deelneemt aan het ABN Amro-tennistoernooi dat maandag van start gaat, elke ruis gelijk van tafel.

"Maar ik dacht eigenlijk dat het beter voor hem zou zijn als hij de CEO-functie en het voorzittersschap zou kunnen combineren in de toekomst. En dat hij niet nu voor deze kleinere functie zou moeten gaan."

"Grote kans over aantal jaar"

Krajicek trok zich in december 2011 terug voor deze functie als opvolger van Adam Helfant, nadat was gebleken dat hij niet de steun van Federer kreeg. Op vier stemmen van andere toptennissers, zoals die van Rafael Nadal, kon Krajicek wel rekenen.

Federer liet doorschemeren dat hij vond dat de Nederlandse oud-Wimbledon-winnaar nog niet genoeg ervaring had. Hij is nu diplomatieker: "Het leek mij voor iedereen verstandiger als Richard voor deze baan zou passen. Maar ik begreep dat hij echt voor deze functie wilde gaan. Hij had ook wel veel steun vanuit de spelersbond. Maar ik denk dat hij een grote kans heeft over een aantal jaren."

ABN Amro-toernooi

Als ATP-voorzitter had Krajicek zijn baan in Rotterdam moeten opgeven. Nu blijft hij nog drie jaar in functie. Maandag zijn de eerste partijen in de eerste ronde. Federer, als eerste geplaatst, komt woensdagavond pas in actie.

STER reclame