NOS NieuwsAangepast

Ook in Nederland acties tegen ACTA

In Amsterdam wordt op dit moment een protestactie gehouden tegen ACTA, de Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Dat is een handelsverdrag dat voor internationale standaarden zorgt als het gaat over namaakproducten of het schenden van intellectueel eigendom. Het protest op de Dam lijkt tegen te vallen, er zouden niet meer dan zo'n 250 mensen zijn. Foto's zie je hiernaast. In Rotterdam zijn enkele tientallen mensen op de been.

Amnesty International roept Europese regeringen op het ACTA-verdrag niet te ondertekenen. De mensenrechtenorganisatie noemt het de 'doos van Pandora' op het gebied van schendingen van mensenrechten. In tientallen Europese steden zijn vandaag demonstraties gepland tegen ACTA, ook onder meer in Amsterdam op de Dam en Rotterdam. De tegenstanders denken net als Amnesty dat het verdrag de rechten van burgers te veel inperkt. Volgens The Economist hebben meer dan 1,8 miljoen mensen een online-petitie tegen het verdrag getekend. "Het beschermen van intellectuele eigendommen mag nooit ten koste gaan van mensenrechten," zegt een woordvoerder van Amnesty. De organisatie zegt dat door het verdrag het recht op informatie en de vrijheid van meningsuiting in geding zijn.

Duitsland, Polen exit

In 2007 begonnen de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Zwitserland met de vormgeving van dit verdrag. Deelnemers zijn nu: de VS, Canada, de EU, Zwitserland, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten.

Duitsland weigert het verdrag te ondertekenen. Volgens onze correspondent Wouter Meijer heeft ook onder meer Polen zich teruggetrokken. Minister Verhagen zegt dat de zorgen onterecht zijn. De Tweede Kamer heeft het verdrag nog niet goedgekeurd.

Doe jij mee aan een van de demonstraties?

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl