NOS NieuwsAangepast

Amnesty: teken ACTA niet

Amnesty International heeft de Europese lidstaten opgeroepen het ACTA-verdrag niet te ratificeren. De mensenrechtenorganisatie noemt ACTA 'de doos van Pandora' vol met potentiële schendingen van mensenrechten.

ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een verdrag waarin intellectuele eigendomsrechten worden geregeld. Daardoor moet het makkelijker worden om internationaal de productie van illegale, gekopieerde goederen aan te pakken.

Verder bevat ACTA afspraken over het bestrijden van illegale verspreiding. Zo moeten internetproviders meer doen om digitale piraterij tegen te gaan.

Economische schade

De voorstanders van ACTA wijzen erop dat er sprake is van veel economische schade door namaak-merkartikelen en door illegaal uploaden. Ze noemen het verdrag een middel in de strijd tegen namaakproducten en piraterij.

Tegenstanders zeggen dat het verdrag in het geheim is opgesteld en alleen oog heeft voor de belangen van de industrie. Verder zou de privacy van internetgebruikers in gevaar komen en zou het in strijd zijn met Europees recht en internationale verdragen.

Amnesty International roept regeringen van Europese landen op het verdrag niet te ratificeren. "Het beschermen van intellectuele eigendommen mag nooit ten koste gaan van mensenrechten," zegt een woordvoerder van Amnesty. De organisatie zegt dat door het verdrag het recht op informatie en de vrijheid van meningsuiting in geding zijn.

Nederland

Minister Verhagen van Economische Zaken vindt de zorgen onterecht. Andere landen krijgen nu de regels die in Europa al gelden, zegt Verhagen. Het gaat er volgens hem om dat bijvoorbeeld een site met kinderporno uit de lucht kan worden gehaald.

ACTA is in 2007 op initiatief van Japan en de Verenigde Staten opgesteld en is al door meer dan dertig landen goedgekeurd. Nederland heeft het verdag nog niet geratificeerd. Duitsland, Polen, Slowakije en Tsjechië weigeren ACTA goed te keuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl