Oud-partijleider van de VVD Ed Nijpels vindt dat zijn partij te ver opschuift richting de PVV. Ook zegt de VVD-coryfee in het AD dat de partij een "kerkhof van niet ingeloste beloftes" creëert.

Nijpels vindt het voorstel om dubbele nationaliteiten te ontmoedigen een goedmakertje voor de PVV. "Daar gaan we nog veel lol aan beleven. We hebben 1.121.000 inwoners met een dubbel paspoort. Niemand heeft er last van, maar nu komt er wel wetgeving."

Ook de verhoging van de griffierechten en de volgens hem onuitvoerbare plannen voor het immigratiebeleid zijn Nijpels een doorn in het oog.

Onvrede

Volgens Nijpels is er onvrede binnen de partij, maar houdt iedereen zijn mond om premier Rutte te ontzien. "De afdeling 'bang' binnen de VVD zegt altijd: We mogen Mark niet voor de voeten lopen. We moeten loyaal zijn", zegt Nijpels in de krant. Hij vindt dat de VVD zich meer moet verweren.

Overigens betekent de kritiek niet dat Nijpels twijfelt over zijn VVD-lidmaatschap. "Alleen de vraag stellen is al zondig."

VVD-bewindslieden herkennen zich niet in de kritiek van Nijpels. Volgens minister Schultz schuift de VVD helemaal niet op in de richting van de PVV. "In een coalitie voer je nu eenmaal nooit helemaal uit wat je als partij wilt." Minister Opstelten vindt het prima dat het debat in zijn partij wordt gevoerd, maar hij is het niet met Nijpels eens. Opstelten vindt dat Nijpels ook laat is met zijn reactie. Andere bewindslieden laten zich in soortgelijke woorden uit.

Ook de fractie reageert laconiek. In een liberale partij heeft iedereen recht op zijn mening, zegt een woordvoerster.

STER reclame