NOS NieuwsAangepast

GL: geen uitbreiding missie Kunduz

GroenLinks is tegen uitbreiding van de missie in Afghanistan met trainingen van de noordelijke grenspolitie. De fractie noemt het verder onwaarschijnlijk dat ze ermee kan instemmen dat Nederlanders politiemensen gaan trainen die buiten de provincie Kunduz gaan opereren.

Dat blijkt uit een reactie van de fractie op een motie die morgen aan de orde komt op het partijcongres.

Zonder de steun van GroenLinks is er in de Kamer geen meerderheid voor uitbreiding van de trainingsmissie. Overigens is ook de Christenunie tegen uitbreiding met het trainen van grenspolitie en het opleiden van agenten die buiten Kunduz actief zijn.

Lastig

Premier Rutte zei na de ministerraad dat het lastig is meer taken onder de missie te brengen als een meerderheid in de Kamer er tegen is. Maar een definitief oordeel daarover heeft hij nog niet.

GroenLinks vindt wel dat de missie zo kan worden uitgebreid dat ook lager kader van de politie kan worden getraind. De missie in Afghanistan ligt al tijden erg gevoelig in GroenLinks.

Partijcongres

Op het congres komt ook een motie aan de orde om de steun van de partij aan de missie helemaal in te trekken. Dat plan wijst de fractie af.

De fractie gaat door op de ingeslagen weg, omdat ze op deze manier een bijdrage wil leveren, hoe bescheiden ook, aan een toekomstperspectief voor de Afghanen, aldus de reactie op de motie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl