Vijf grote Amerikaanse banken hebben een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse regering. Er zou 26 miljard dollar beschikbaar zijn voor huiseigenaren die het slachtoffer zijn geworden van de huizencrisis.

De banken hopen met deze overeenkomst een flink aantal rechtszaken te voorkomen. Tijdens de financiële crisis hebben banken veel huiseigenaren met een hypotheekachterstand te snel en vaak onterecht hun huis uitgezet.

Amerikaanse staten en consumentenorganisaties dreigden met rechtszaken en schadeclaims. De Amerikaanse justitie en de banken zijn na deze zogeheten "robosigning crisis" een jaar in overleg geweest om deze overeenkomst op te stellen.

Vergoeding

Het meeste geld gaat naar huiseigenaren die meer hypotheek schuldig zijn dan hun huis waard is, maar ook mensen die onterecht hun huis zijn uitgezet kunnen rekenen op een tegemoetkoming (zo'n 2000 dollar). Eigenaren met een hypotheekachterstand komen in aanmerking voor een lagere rente.

Met de tegemoetkoming kunnen huiseigenaren hun hypotheek verlagen, waardoor de huizenmarkt zich beter kan herstellen. De banken bekijken op dit moment wie er in aanmerking komt voor een vergoeding. Geschat wordt dat ongeveer een miljoen Amerikaanse huiseigenaren met deze overeenkomst worden geholpen.

De Amerikaanse minister van Justitie Holden liet in een persconferentie wel weten dat niet alle rechtszaken tegen de banken hiermee van de baan zijn.

STER reclame