De Griekse regeringspartijen hebben een akkoord gesloten over een extra pakket aan bezuinigingen. In ruil voor de maatregelen komen de Grieken in aanmerking voor de volgende ronde van 130 miljard euro aan noodsteun van de Europese Unie en het IMF.

Nog niet alle details van het akkoord zijn bekend, maar zowel in de private sector als in de publieke sector wordt bezuinigd. Zo wordt het minimumloon met 22 procent verlaagd en worden 15.000 ambtenaren aan het eind van het jaar ontslagen.

Vanwege de bezuinigingen is de onderminister van Arbeid Koutsoukos opgestapt. De minister, die lid is van de socialistische partij, staat niet achter de aangekondigde maatregelen. De verwachting is dat meerdere socialistische parlementsleden ook tegen de bezuinigingen zijn en dat ze zich gaan onthouden van stemming hierover.

Forse kwijtschelding

Griekenland heeft voor 20 maart nieuwe miljarden nodig want dan moet het schulden aflossen. Zonder dat geld dreigt het land failliet te gaan. De Europese Commissie, het IMF en de banken onderhandelen al weken over extra hervormingen en bezuinigingen en een forse kwijtschelding van schulden. Het Griekse parlement moet nog wel met het akkoord instemmen.

In Brussel komen de Europese ministers van Financiën bijeen, om over de vorderingen van de Grieken te praten. Minister de Jager zei bij aankomst dat eerst gecontroleerd moet worden of Griekenland inderdaad voldoet aan de voorwaarden om voor de miljardensteun in aanmerking te komen.

De vakbonden hebben voor morgen en overmorgen een algehele staking van 48-uur tegen de bezuinigingsplannen aangekondigd.

STER reclame