Wetenschappers zijn erin geslaagd het geluid van een 160 miljoen jaar oude krekel te reproduceren. Nu weten we iets meer over wat de dinosaurussen in het Jura-tijdperk hoorden.

De reconstructie was mogelijk dankzij een bijzonder goed bewaard gebleven insectenfossiel dat werd gevonden in Noordoost-China. Daarin waren zelfs de kartels nog te zien op de poten van het diertje, Archaboilus musicus.

Liefdesliedje

De paleontologen kwamen er samen met experts op het gebied van biomechanica en evolutie achter dat het insect net als de huidige variant de rij kartels op de ene vleugel tegen een rand op de andere aanwreef om geluid te maken.

Op basis van vergelijkingen met 59 andere soorten concludeerden de onderzoekers dat het geluid een frequentie van 6,4 kHz moet hebben gehad en 16 milliseconden duurde. Omdat het diertje het geluid gebruikt zal hebben als lokroep voor vrouwtjes, noemen de onderzoekers het het oudste liefdesliedje ter wereld.

Andere dieren

Het geluid vertelt paleontologen ook meer over het gehoor van andere dieren die het insect gegeten zullen hebben. Zo denken ze dat bijvoorbeeld de Morganucodon, die ook leefde in wat nu China is, misschien op de krekels jaagde.

STER reclame