Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is volgens ING-topman Jan Hommen niet zonder gevaar. "Het leidt tot allerlei vervelende consequenties voor Griekenland en andere betrokkenen en ik weet niet of we dat risico moeten nemen."

Hommen vreest ook voor gevolgen in Nederland. "Ik denk aan pensioenfondsen, verzekeraars en bedrijven met belangen in Griekenland."

Hij is het niet eens met Europees Commissaris Neelie Kroes, die eerder deze week stelde dat de eurozone niet in problemen komt bij een vertrek van Griekenland.

"Net zoals niemand wist wat er zou gebeuren toen Lehman Brothers viel, weet niemand wat er zal gebeuren bij een default van Griekenland. De indirecte gevolgen kunnen groot zijn, daarom moeten we het gewoon zien te voorkomen.''

Rente

Hommen is niet gerust op de situatie. "Als het niet wordt opgelost, is het een groot probleem."

De banken hebben volgens de ING-baas een grote bijdrage geleverd aan een oplossing, door verliezen te nemen op leningen aan Griekenland. Het is naar zijn mening nu aan de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF om het probleem op te lossen.

"Wij zijn bereid heel ver te gaan, veel verder kan niet. Dit is wat het is."

Uiterste bod

De internationale banken, waaronder ING, hebben de Grieken een uiterste bod gedaan: de helft van de schulden wordt kwijt gescholden en voor de andere helft accepteren de banken een lagere rente en langere looptijd. Alles bij elkaar nemen ze een verlies van 70 procent.

"Griekenland krijgt dus 130 miljard, laten we zeggen, geschonken door de financiële instellingen."

ING, dat vandaag zijn resultaten over vorig jaar publiceerde, heeft in het laatste kwartaal verlies genomen op Griekse staatsobligaties. ING heeft deze staatsleningen met 80 procent afgewaardeerd, van 1,4 miljard euro naar 300 miljoen.

STER reclame