Voorlopig geen Elfstedentocht

Aangepast op

Er komt voorlopig geen zestiende Elfstedentocht. Dit maakte de vereniging De Friesche Elf Steden woensdagavond op een persconferentie bekend.

Het ijs heeft op veel plaatsen nog niet de vereiste dikte van vijftien centimeter.

"Ik heb geen goed nieuws", opende voorzitter Wiebe Wieling de bijeenkomst. "Er ligt gemiddeld elf centimeter ijs en op sommige plaatsen maar acht tot negen centimeter. Ook zijn er delen met heel slecht ijs en de weersvoorspelling helpt ook niet mee. Het is frustrerend, maar het kan op dit moment gewoon niet."

"Veiligheid net zo belangrijk"

"We willen zo graag, na vijftien jaar," vervolgde Wieling. "Maar veiligheid is voor ons net zo belangrijk als de wens van ons om die tocht te organiseren."

"We hebben heel zorgvuldig gekeken, maar in welk model dan ook, er is geen perspectief dat we de vijftien centimeter halen die we nodig hebben. Als we hadden geweten dat we dat zondag wel zouden hebben, of zaterdag, had ik hier anders gezeten."

Wieling liet de hoop op de eerste Tocht der Tochten na 1997 nog niet helemaal varen. "Er zijn weerkaarten die voorspellen dat de vorst terugkomt. Als dat gebeurt, zullen we er klaar voor zijn."

Einde Elfstedenkoorts

"Het was een fantastische periode, een geweldige tijd", sloot Wieling in feite de voorbereidingen af. "Of het een einde is van de Elfstedenkoorts? Dat is niet aan mij."

Ook ijsmeester Jan Oosterbrug wilde nog geen definitief 'nee' laten horen. "Op oud ijs vriest het 't best", hield hij met een oud Fries gezegde de moed erin.