NOS NieuwsAangepast

Kunduz verdeelt GroenLinks weer

Jolande Sap van GroenLinks wacht zaterdag opnieuw een felle discussie over de politietrainingsmissie in Kunduz. Op het congres vragen meerdere afdelingen om het geheel of gedeeltelijk stopzetten van de steun aan de missie.

Jolande Sap zegt dat ze zich geen zorgen maakt. Het congres van aanstaande zaterdag is uitverkocht. 1500 leden hebben zich aangemeld, dat is een record voor GroenLinks.

Een jaar geleden sprak het congres van GroenLinks het vertrouwen uit in de trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Dat gebeurde na een hevig debat omdat veel GroenLinksleden bang waren dat de missie een militair karakter zou krijgen. Ook wezen ze op het risico dat door Nederland opgeleide agenten zouden overlopen naar de Taliban.

Jolande Sap verklaarde toen dat zij goed zou controleren of de beloftes van de regering aan GroenLinks waargemaakt worden. Ook zou ze de achterban daarvan op de hoogte houden.

'Toch militaire missie'

Volgens de voorzitter van GroenLinks in Groningen Rien Honnef moet de Tweede Kamerfractie van GroenLinks de steun aan de missie intrekken. Hij stelt dat het toch een militaire missie is geworden, dat de kaders zijn opgerekt. Ook de provincie Limburg is kritisch over de missie. De voorzitter van GroenLinks in Limburg Liesbeth van Soest: 'Sap moet met veel argumenten komen om ons te overtuigen dat het een goede missie is. Er zijn beloftes gedaan door de Tweede Kamer fractie dat er gemonitord zou worden. Die zijn allemaal niet waargemaakt.'

GroenLinks in Utrecht diende vorig jaar een 'motie van vertrouwen' in. Daarmee werd het vertrouwen in de Tweede Kamerfractie uitgesproken. Die motie werd door het congres omarmd. De bestuursvoorzitter van Utrecht Paulien Goedvolk wil weten 'wat er met dat vertrouwen gebeurd is'. Het is moeilijk te voorspellen wat er precies gaat gebeuren zaterdag. Bij GroenLinks zijn het niet de afdelingen die stemmen, ieder lid stemt voor zichzelf. Het hangt er dus vanaf of de voorstanders of juist de tegenstanders van de missie zich voor het congres hebben aangemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl