Actieplan tegen voetbalgeweld

Aangepast op

De politie gaat voor elke club in het betaalde voetbal een top-10 samenstellen van notoire hooligans. Alle beschikbare gegevens van voetbalvandalen worden opgeslagen in één databank. Loopt één van hen tegen de lamp, dan wordt hij op dezelfde manier aangepakt als notoire veelplegers.

Over deze maatregelen zijn afspraken gemaakt in een landelijk actieplan tegen voetbalgeweld. Het plan is ondertekend door onder anderen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, de KNVB, het Openbaar Ministerie en burgemeesters van gemeenten in het betaald voetbal.

Lik-op-stukbeleid

Afgesproken is verder onder meer dat er sneller en zwaarder wordt gestraft, waar mogelijk via een lik-op-stukbeleid. Opstelten staat positief over het plan van de Tweede Kamer om stadionverboden langer te laten duren.

De ondertekenaars willen ook dat voor elke wedstrijd in het betaald voetbal overlegd wordt over de veiligheidsmaatregelen. Opstelten en de anderen benadrukken dat voetbalgeweld wel een landelijk probleem is, maar noemen de aanpak vooral een plaatselijke aangelegenheid.