1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'Studenten draaien op voor schoolkosten'

Printtegoed, projectbundels, kopieerkosten of de huur van een sportveld. Het zijn allemaal kosten die scholen opvoeren aan hun leerlingen, náást het officiële verplichte schoolgeld. Deze eigen bijdrage wordt in veel gevallen ook verplicht, terwijl die eigenlijk vrijwillig is. Reden voor de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) om vanmiddag een zwartboek aan te bieden aan de Tweede Kamer. Daarin verzamelden ze klachten over 21 mbo-scholen.

Volgens Preston Henshuijs, voorzitter van JOB, is de onderwijsinspectie veel te laks: "de inspectie heeft niet tot nauwelijks gecontroleerd op de schoolkosten en ze komen ze ook niet met sancties."

'Betalen of geen opleiding'

Voor veel mbo-studenten zijn de kosten die hen aan het begin van het schooljaar worden opgelegd niet eens te verklaren. Mbo'er Laurens kreeg een rekening van 175 euro op de mat over een semester. "Dat waren kosten voor printtegoed, projectbundels, CGL-materiaal... ik weet bij echt niet wat dat is", zegt Laurens.

Toen hij naar de schoolleiding stapte voor uitleg over de kosten, werd tegen Laurens gezegd dat "dit kosten zijn die de school voor jou moet maken". Zou hij de rekening niet betalen, "dan geen opleiding", zegt Laurens.

Naar de rechter

Eén ontevreden student stapte al naar de rechter over de ten onrechte opgelegde kosten en die werd door de rechter in het gelijk gesteld. Henshuijs vindt dat meer mbo'ers de student moeten volgen. "Stap naar de rechter, want die geeft je gelijk. Dat is al bewezen!"

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl