De Tweede Kamer wil de rol van accountants bij bedrijven aanscherpen. Een meerderheid van PVV, PvdA, SP, GroenLinks en D66 wil bedrijven verplichten iedere 6 of 8 jaar van accountant te veranderen.

Minister De Jager van Financiën vindt het verplicht rouleren van accountants een stap te ver. Volgens De Jager leidt verplichte roulatie niet tot verbetering en wel tot risico's, zoals het verloren gaan van kennis.

Frisse blik

De Jager stelde tijdens een debat over financieel toezicht voor om bedrijven regelmatig via een openbare inschrijving accountants te laten werven. De eigen accountant kan daar gewoon aan mee doen.

PVV-Kamerlid Van Vliet ziet dat niet zitten. "Dat zou afbreuk doen aan ons voorstel, ik denk dat de oude partij gunstige informatie heeft om te bieden en daarmee meer kans zou maken", zegt Van Vliet.

"Er zijn accountants die al 50 jaar bij hetzelfde bedrijf de boeken controleren. Dan heb je toch het risico dat het sleets wordt. Laat een ander er met een frisse blik naar kijken", zegt Kamerlid Plasterk van de PvdA.

Crisis

De Kamer wil ook dat accountants geen commerciële adviezen geven en tegelijkertijd de boekhouding van bedrijven controleren.

"Je loopt het risico dat bij het beoordelen van de boeken toch meespeelt dat diezelfde persoon ook jouw opdrachtgever is voor adviesklussen", zegt Plasterk.

De Jager beaamde dat accountants in het verleden fouten hebben gemaakt, vooral in de Verenigde Staten waar de financiële crisis begon.

"Daarom steun ik de voorstellen om goed te kijken naar welke diensten een accountant wel of niet moet doen", zegt De Jager. "Ze moeten zo maximaal mogelijk onafhankelijk zijn en de AFM moet daarop toezien."

De Kamer en De Jager praten dinsdagavond verder over de accountants en financieel toezicht.

STER reclame