NOS NieuwsAangepast

'Euthanasie-teams geen oplossing'

De artsenfederatie KNMG is tegen de plannen van de Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde om vanaf 1 maart patiënten te helpen om hun leven te beëindigen.

De KNMG erkent dat er patiënten zijn die niet bij hun eigen arts terechtkunnen met een euthanasieverzoek. Het is volgens de federatie alleen niet een oplossing door mobiele teams te sturen die de euthanasie uitvoeren.

Beoordeling

De vraag om euthanasie hoort volgens de artsenfederatie thuis in de reguliere arts-patiënt relatie. Voordat er wordt overgegaan tot euthanasie moet de patiënt zorgvuldig worden beoordeeld, zegt de KNMG.

De mobiele teams van de levenseindekliniek beoordelen volgens de KNMG de euthanasievraag zonder naar de ziektegeschiedenis van de patiënt te kijken. In het ergste geval zouden daardoor mensen euthanasie kunnen krijgen terwijl zij op andere wijze hadden kunnen worden geholpen.

Gratis

De Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde gaat per 1 maart patiënten helpen die niet bij hun huisarts terechtkunnen voor euthanasie. Dat kost patiënten niets. De kliniek begint met een startkapitaal dat leden van de Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde hebben opgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl