Alberto Contador is door het CAS voor twee jaar geschorst.

Het sporttribunaal bestrafte de Spanjaard naar aanleiding van zijn positieve test op clenbuterol tijdens de Tour van 2010. Ook is hem de Tour-overwinning van dat jaar ontnomen.

Contador, die de ronde eerder in 2007 en 2008 al won, liep op de tweede rustdag in Pau tegen de lamp. Zelf hield hij vol dat de minieme hoeveelheid clenbuterol in zijn systeem moest zijn gekomen door het eten van 'vervuild' vlees.

De Spaanse bond nam genoegen met die verklaring en sprak hem vrij, waarop het wereldantidopingbureau WADA en de internationale wielerbond UCI besloten het CAS in te schakelen.

"Er heerst bij de UCI geen tevredenheid over dit oordeel", stelde voorzitter Pat McQuaid. "Wel verwelkomen we het nieuws dat een einde maakt aan een affaire die heel pijnlijk voor de sport is geweest. Er zijn geen winnaars in het geval van doping. Iedere zaak is er één te veel."

Zege naar Andy Schleck

Andy Schleck gaat nu de boeken in als de Tour-winnaar van 2010. Contador werd ook de eindzege in de Giro d'Italia van 2011 ontnomen. Die prijs gaat nu naar de Italiaan Michele Scarponi.

Contadors landgenoot Oscar Pereiro was de laatste renner die een Tour-zege achteraf kreeg toebedeeld.

Dat gebeurde nadat de Amerikaan Floyd Landis positief had getest op testosteron in de Tour van 2006. Contador heeft dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de straf.

CAS: besmet vlees niet aannemelijk

Het sporttribunaal CAS stelde in een toelichting op het vonnis Contadors verweer niet geloofwaardig te vinden.

"In tegenstelling tot in andere landen, vooral buiten Europa, staat Spanje niet bekend als een land dat problemen heeft met clenbuterolvervuiling van vlees. Er zijn ook geen andere zaken van atleten die positief testten na het eten van besmet Spaans vlees", meldde het CAS.

Contadors ploeg, het Deense Saxo Bank, wilde nog niet reageren."We hebben tijd nodig om de zaak te bestuderen voor we met een reactie komen", zei woordvoerder Anders Damgaard.

STER reclame