Het is nog lang niet duidelijk of er een Elfstedentocht komt, maar de hotels in Leeuwarden merkten vanmorgen onmiddellijk dat vanavond voor het eerst sinds 1997 de rayonhoofden weer bijeenkomen.

"We worden platgebeld hier", zegt Jori Heidstra, assistent-manager van het Bastion Hotel Leeuwarden. "Verschillende mensen hebben al een kamer gereserveerd, maar we geven mensen het advies eerst de datum af te wachten en dan pas te bellen."

"We schrijven mensen op die nu bellen", zegt de receptioniste van het Campanile-hotel in de Friese hoofdstad. "Als de datum bekend is, bellen wij de mensen die zich hebben aangemeld." Toch zijn er al 8 van de 49 kamers gereserveerd.

Prijzen omhoog

De hotels zien de Elfstedenkoorts als een mooie opsteker in deze magere tijden. Het Van der Valk-hotel in Hardegarijp, even buiten Leeuwarden, is van plan de prijs voor hotelkamers te verhogen voor Elfstedengangers.

"Ook bij andere hotels gaan de prijzen stijgen", zegt Dirk Jan Liemburg, hoofd van de receptie. Het hotel heeft vanaf vandaag een lijst voor reserveringen.

Overigens heeft het personeel ook meer werk aan de schaatsers, is de ervaring uit 1997, de laatste keer dat de Tocht der Tochten verreden werd. "Dag en nacht ben je dan aan het werk", herinnert Liemburg zich. "De toeloop was groot, er stonden zelfs bedden in de zaal."

Intuïtie

Cornelia Faber van een bed en breakfast in de stad ziet de toeloop niet onverdeeld enthousiast aan. Vorig jaar, toen de lange winter ook tot speculaties leidde, was er een hausse aan reserveringen. "Mijn ervaring toen was niet goed. Sommige klanten zijn grof en gedragen zich asociaal. Per e-mail was het soms zelfs dreigend."

Faber heeft ervan geleerd te vertrouwen op haar intuïtie. Haar vier kamers gaan niet naar de eerste de beste. "We zijn voorzichtig aan wie we een kamer verhuren. Het is mensenkennis."

Voor Van der Valk Hardegarijp zal een hoop afhangen van de datum van de tocht. "Er is komend weekend nog een groot evenement en we hopen dat het ervoor of erna zit. Maar we hopen wel dat de tocht doorgaat."

STER reclame