NOS NieuwsAangepast

'2 miljoen toeschouwers verwacht'

Assistent-rayonhoofd van Hindeloopen Gauke Bootsma verwacht dat als er dit jaar een Elfstedentocht komt, er twee miljoen toeschouwers zullen komen. Dat zei hij in het radioprogramma De Perstribune op Radio 1.

"Bij vergaderingen hebben we het altijd over de beheersbaarheid van de wal. Dat is het probleem, niet het ijs", zegt hij. Bij de vorige Tocht der Tochten stonden er naar schatting anderhalf miljoen toeschouwers langs de route, waarvan een groot deel uit Friesland. Aan de tocht zelf kunnen zo'n 16.000 schaatsers meedoen.

Vanavond komen de 22 rayonhoofden in Leeuwarden samen voor een eerste verkennende bijeenkomst. De resultaten daarvan zullen morgen bekendgemaakt worden.

Door het ijs

Bootsma denkt dat er een kans van 50 procent is dat de Elfstedentocht doorgaat, maar dan moet het wel de hele week doorvriezen. Ook moet het ijs sneeuwvrij zijn gemaakt.

"Het ziet er heel goed uit, omdat mensen het ijs schoonmaken. Maar gisteren is er nog een rayonhoofd door het ijs op het Slotermeer gezakt. Daar kunnen nog geen 16.000 mensen overheen. De sneeuw houdt de dikte nog tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl